Programming Operator w/ Push 2

Come here to discuss Push with other users.
For tech support, please head to http://www.ableton.com/help
AdamJay
Posts: 4757
Joined: Thu Mar 11, 2004 7:17 pm
Location: Indianapolis, USA

Programming Operator w/ Push 2

Post by AdamJay » Sat Nov 07, 2015 7:23 pm

Hey, old friends.

Push 2 has me quite excited, and I am considering swapping my Monomachine Mk2+ for it.
As such, I am mostly interested in the workflow of programming Operator, and Analog from the Push 2 interface and staying off the mouse.

I have a specific question regarding Operator within the Push 2 interface.
1) Do you have access to the algorithm parameter?
2) Are there any synth level parameters that are not accessible from Push 2?

Thank you!

tedlogan
Posts: 1343
Joined: Thu Dec 20, 2012 7:23 pm
Location: Leamington Spa, UK
Contact:

Re: Programming Operator w/ Push 2

Post by tedlogan » Sun Nov 08, 2015 3:19 pm

Hello

I'm only on Push 1, but I'm sure Push 2 would be equal or greater regarding parameter accessibility. I'd also be curious as to how this compares to Push 2. Looking at the below, it seems it'll be back to custom mappings for Push2 once I buy it...I still don't understand why Ableton is adamant to omit parameters...like Wave for Operator's oscillators...this is a pretty important parameter.

(1) yes
(2)Operator - 8 banks:
first 4 = Osc 1 -4: ADSR, Coarse, Fine, Vel, Level
LFO: ADSR, Rate, Amount, Type, Rate<key
Filter: ADSR, Freq, Res, Vel , Amount
Pitch: ADSR, Init, Glide time, amount, spread
Routing:@ Time<key, pan, pan<key, pan<ran, Algor, time, tone, volume

Analog - 7 banks:
Osc1+2: level, octave, semi, shape; level, octave, semi, shape
Filters: osc1balance, f1 fre, f1 res, f1 type, osc1balanc2, f2 freq, f2 res, f2 type
Filter Env: ADSRs for Filter 1 and 2
Filter Modulate: F1 on/off, F1Freq-LFO, F1_freq_env, F1Res-LFO (same for F2)
Volume Env: ADSRs for both amps
Mix: amp1 level, pan, LFo1 shape, speed, same for amp2 and LFO2
Output: Volume, Noise on/off, noise level, noise colour, unison on off, detune, vibrato on off. vib amount

Hopefully Push 2 has complete mappings.
Last edited by tedlogan on Sun Nov 08, 2015 3:28 pm, edited 1 time in total.

AdamJay
Posts: 4757
Joined: Thu Mar 11, 2004 7:17 pm
Location: Indianapolis, USA

Re: Programming Operator w/ Push 2

Post by AdamJay » Sun Nov 08, 2015 3:28 pm

tedlogan wrote: (1) yes
(2)Operator - 8 banks:
first 4 = Osc 1 -4: ADSR, Coarse, Fine, Vel, Level
LFO: ADSR, Rate, Amount, Type, Rate<key
Filter: ADSR, Freq, Res, Vel , Amount
Pitch: ADSR, Init, Glide time, amount, spread
Routing:@ Time<key, pan, pan<key, pan<ran, Algor, time, tone, volume

Analog - 7 banks:
Osc1+2: level, octave, semi, shape; level, octave, semi, shape
Filters: osc1balance, f1 fre, f1 res, f1 type, osc1balanc2, f2 freq, f2 res, f2 type
Filter Env: ADSRs for Filter 1 and 2
Filter Modulate: F1 on/off, F1Freq-LFO, F1_freq_env, F1Res-LFO (same for F2)
Volume Env: ADSRs for both amps
Mix: amp1 level, pan, LFo1 shape, speed, same for amp2 and LFO2
Output: Volume, Noise on/off, noise level, noise colour, unison on off, detune, vibrato on off. vib amount

Wonderful, thank you for taking the time.

A little disappointed with no filter type assignment for Operator, but I imagine it may be added in Push 2. Still.. this seals the deal for me. Out with Monomachine and in with Push 2.

Cheers.
Last edited by AdamJay on Sun Nov 08, 2015 3:31 pm, edited 1 time in total.

tedlogan
Posts: 1343
Joined: Thu Dec 20, 2012 7:23 pm
Location: Leamington Spa, UK
Contact:

Re: Programming Operator w/ Push 2

Post by tedlogan » Sun Nov 08, 2015 3:30 pm

No worries, I'm sure it'll not disappoint. Even with some ommissions, I'm very happy with even the first gen Push.

tedlogan
Posts: 1343
Joined: Thu Dec 20, 2012 7:23 pm
Location: Leamington Spa, UK
Contact:

Re: Programming Operator w/ Push 2

Post by tedlogan » Sun Nov 08, 2015 3:32 pm

AdamJay wrote: A little disappointed with no filter type assignment for Operator, but I imagine it may be added in Push 2. Still.. this seals the deal for me. Out with Monomachine and in with Push 2.

Cheers.
Yes, I know that Simpler, for example, has proper mappings on Push 2 for the new Filter parameters, so it's probably updated for Operator too.

thekillingtree
Posts: 81
Joined: Wed Apr 11, 2007 1:04 am
Location: nyc.

Re: Programming Operator w/ Push 2

Post by thekillingtree » Sun Nov 08, 2015 5:24 pm

AdamJay wrote:Hey, old friends.

Push 2 has me quite excited, and I am considering swapping my Monomachine Mk2+ for it.
As such, I am mostly interested in the workflow of programming Operator, and Analog from the Push 2 interface and staying off the mouse.

I have a specific question regarding Operator within the Push 2 interface.
1) Do you have access to the algorithm parameter?
2) Are there any synth level parameters that are not accessible from Push 2?

Thank you!
looks like you can do everything via push when it comes to using operator. i'm not a power user, but you press the 1st top row button and then it'll let you adjust everything. same thing for analog.

[jur]
Site Admin
Posts: 1698
Joined: Mon Jun 01, 2015 3:04 pm
Location: Ableton

Re: Programming Operator w/ Push 2

Post by [jur] » Sun Nov 08, 2015 5:43 pm

The new Operator layout on P2 is amazing. You can almost everything from the controller.
The only (annoying) things that are missing are a few envelope points for the pitch envelope.
Ableton Forum Moderator

AdamJay
Posts: 4757
Joined: Thu Mar 11, 2004 7:17 pm
Location: Indianapolis, USA

Re: Programming Operator w/ Push 2

Post by AdamJay » Sun Nov 08, 2015 5:47 pm

[jur] wrote:The new Operator layout on P2 is amazing. You can almost everything from the controller.
The only (annoying) things that are missing are a few envelope points for the pitch envelope.
Thanks for responding as well.

Is Operator filter type available on P2?

[jur]
Site Admin
Posts: 1698
Joined: Mon Jun 01, 2015 3:04 pm
Location: Ableton

Re: Programming Operator w/ Push 2

Post by [jur] » Sun Nov 08, 2015 6:19 pm

Yep!
Ableton Forum Moderator

tedlogan
Posts: 1343
Joined: Thu Dec 20, 2012 7:23 pm
Location: Leamington Spa, UK
Contact:

Re: Programming Operator w/ Push 2

Post by tedlogan » Sun Nov 08, 2015 8:27 pm

AH, cheers Jur. Like I hoped, Push 2 has different/improved mappings compared to Push 1

Tarekith
Posts: 17343
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: Programming Operator w/ Push 2

Post by Tarekith » Sun Nov 08, 2015 9:34 pm

The mappings are a lot better now I think, they make a lot more sense. It won't please everyone's preferences, but I think overall it makes using the devices from Push a lot more intuitive.


AdamJay
Posts: 4757
Joined: Thu Mar 11, 2004 7:17 pm
Location: Indianapolis, USA

Re: Programming Operator w/ Push 2

Post by AdamJay » Mon Nov 16, 2015 9:44 pm

Yea, thanks. I saw that video.
Was asking about Algorithms, though. Not waveforms.

Found it in some other videos on the Abes youtube channel, and of course all the helpful folks here.

Someone buy my Monomachine Mk2+ so that I can get my Push 2! :)

benjaminxxx
Posts: 10
Joined: Wed Aug 18, 2010 10:08 pm

Re: Programming Operator w/ Push 2

Post by benjaminxxx » Sun Jan 08, 2017 9:18 pm

Sorry for reviving this old thread.

I am thinking about getting Push 2.

Since I love to program sounds on Operator and Analog, I'd be interested if it's possible by now, for example, to control the whole amp and filter envelope settings with Push 2?

Can I get rid of the mouse and computer screen and really program anything operator-related via Push??

Thanks in advance, guys!

nori.lam
Posts: 71
Joined: Tue Dec 16, 2014 9:53 am

Re: Programming Operator w/ Push 2

Post by nori.lam » Thu Jan 12, 2017 9:24 am

i program sounds in operator only from push 2. but tbh my patches are not super complex with modulation destinations and such. i have not had to go back to the mouse for any of my patches yet.
Live 9.7
Push 2
OSX El Cap

Post Reply