Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Come here to discuss Push with other users.
For tech support, please head to http://www.ableton.com/help
Post Reply
tigali
Posts: 452
Joined: Thu Dec 18, 2008 6:49 pm
Location: Ireland

Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by tigali » Tue Nov 01, 2016 6:15 pm

Sometimes I am getting the display on Push 1 (similar problem for a friend with Push 2) telling me that a rotary (eg. swing, master vol, etc) is being moved but it's not being touched. Anybody have this issue or a fix for it?

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by Stromkraft » Tue Nov 01, 2016 11:09 pm

tigali wrote: is being moved but it's not being touched
You know, explain more clearly?
Make some music!

tigali
Posts: 452
Joined: Thu Dec 18, 2008 6:49 pm
Location: Ireland

Re: Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by tigali » Thu Nov 03, 2016 1:22 am

The feedback from the rotary is coming up on screen but the rotary is not being touched at the time. It's a phantom movement of the knob.

Tarekith
Posts: 17670
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by Tarekith » Thu Nov 03, 2016 6:31 am

And youre sure you don't have anything automated in Live for those channels? Sounds almost like a hardware fault if not.
Tarekith
Ableton Forum Administrator
InnerPortalStudio.com - Professional Audio Mastering

[jur]
Site Admin
Posts: 2335
Joined: Mon Jun 01, 2015 3:04 pm
Location: Ableton

Re: Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by [jur] » Thu Nov 03, 2016 10:51 am

Pretty sure this is a hardware issue.
I've seen this a few times on P1 and P2, but not a deal breaker at all.
Depends on how often it happens on yours.
Ableton Forum Moderator

orionka
Posts: 75
Joined: Sat Jun 01, 2013 11:42 pm
Location: Chemnitz Germany

Re: Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by orionka » Thu Nov 03, 2016 11:01 am

I saw this too... my guess is also a hardware issue

Schmidi
Posts: 321
Joined: Wed Feb 05, 2003 2:07 am
Location: Seattle

Re: Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by Schmidi » Thu Nov 03, 2016 11:57 am

This was an encoder issue on my APC40 some time ago.

The fix for me was to use a spray fader cleaner called Deoxit F5. I removed the plastic caps (not sure if Push's are removable or not) gave a quick spray at the base of each post, twisted them a few times and let it dry.

No ghosting going on two years now.

tigali
Posts: 452
Joined: Thu Dec 18, 2008 6:49 pm
Location: Ireland

Re: Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by tigali » Sat Nov 05, 2016 10:13 am

Schmidi wrote:This was an encoder issue on my APC40 some time ago.

The fix for me was to use a spray fader cleaner called Deoxit F5. I removed the plastic caps (not sure if Push's are removable or not) gave a quick spray at the base of each post, twisted them a few times and let it dry.

No ghosting going on two years now.
Really hope this is the issue. Will try it out. Thanks

nori.lam
Posts: 71
Joined: Tue Dec 16, 2014 9:53 am

Re: Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by nori.lam » Mon Nov 07, 2016 8:10 am

Before you start spraying try changing the usb cable.
I had the same issue and it was cable related
Live 9.7
Push 2
OSX El Cap

tigali
Posts: 452
Joined: Thu Dec 18, 2008 6:49 pm
Location: Ireland

Re: Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by tigali » Tue Nov 08, 2016 6:08 pm

nori.lam wrote:Before you start spraying try changing the usb cable.
I had the same issue and it was cable related
Thanks, I'll check that out

BombayElectric
Posts: 7
Joined: Tue Nov 15, 2016 12:31 pm

Re: Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by BombayElectric » Wed Nov 16, 2016 9:07 am

I had a simillar issue. I also had my fingers zapped with electrostatic discharge. Very jittery encoders.

Fix : I connected my laptop to the mains via a grounded plug. The grounding fixed everything.

Although this happens to me only when i have footswitches connected into the ports.

Will contact support after i get my AC power inspected by the company.

shamota
Posts: 2
Joined: Fri Oct 06, 2017 10:46 pm

Re: Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by shamota » Fri Oct 06, 2017 10:49 pm

guys
Last edited by shamota on Fri Oct 06, 2017 10:50 pm, edited 1 time in total.

shamota
Posts: 2
Joined: Fri Oct 06, 2017 10:46 pm

Re: Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by shamota » Fri Oct 06, 2017 10:49 pm

tigali wrote:
nori.lam wrote:Before you start spraying try changing the usb cable.
I had the same issue and it was cable related
Thanks, I'll check that out

Hey guys, have you figured it out?
i have the same issue - new Push 2 and sudden master and swing changes on display (so it's not from the software), and have no pedals attached.
I am with or without AC.

mutabingwa
Posts: 2
Joined: Tue Feb 06, 2018 12:07 pm

Re: Push 1 and 2, phantom movement of rotary knobs...

Post by mutabingwa » Tue Feb 06, 2018 12:11 pm

hi there,
i just purchased a push 2 and i'm experiencing the same issues, sometimes the transport bar will start playing. all of this normally tends to happen when i'm using the top knobs to scroll through my library or changing parameters using the top knobs.

Post Reply