All times are UTC

 
 



Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 
Author Message
 Post subject: Push 2 - Loop Length controls are very insensitive
PostPosted: Mon May 14, 2018 11:42 pm 

Joined: Sat Aug 29, 2009 11:59 am
Posts: 47
I'm on Push 2. Does anyone else find that when in Loop Selector layout mode on a Drum Rack, the Loop Length controls are very insensitive?

When I watch tutorial videos on youtube, they seem to be able to press it quite lightly to register, but for me, it seems to take almost a full velocity press to make them register the loop length. I need to use two hands to make it register, because if I don't, it will miss presses.

I think I might have to contact Ableton support because my Push 2 seems a bit insensitive overall, noticeably less sensitive than my Push 1, even though all reviews seem to imply that Push 2 should be more sensitive than Push 1. I have tried adjusting the sensitivity in Setup on the Push 2 and haven't been able to find a good setting. On the Push 1 I used to set it just on the verge of the pads self-triggering, but Push 2, I'm not able set it sensitive enough to self-trigger.

Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Push 2 - Loop Length controls are very insensitive
PostPosted: Tue May 15, 2018 2:19 am 

Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Posts: 17185
Location: Ableton Forum Administrator
Coul be a faulty unit like you suggest. Probably good to contact support and see what they say about it: support@ableton.com

_________________
Erik M.
InnerPortalStudio.com - Professional Audio Mastering


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Push 2 - Loop Length controls are very insensitive
PostPosted: Wed May 23, 2018 6:37 am 

Joined: Sun Aug 14, 2011 2:28 pm
Posts: 8
I have the same issue, although its both the 'Step sequencer controls' pads, and the 'loop length controls' pads

I don't think its hardware related because those same pads are then sensitive in 64 drum pads mode (as sensitive as the drum rack pads).


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Push 2 - Loop Length controls are very insensitive
PostPosted: Wed May 23, 2018 10:49 am 
Site Admin

Joined: Mon Jun 01, 2015 3:04 pm
Posts: 1230
Location: Ableton
With L10, they've been tweaked to be a bit less sensitive to avoid accidentally changing your loop selection while playing drums.
Full velocity required sounds a lot though, it's definitely not how it behaves on my unit.

_________________
Ableton Forum Moderator


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Push 2 - Loop Length controls are very insensitive
PostPosted: Thu May 24, 2018 1:43 am 

Joined: Sat Aug 29, 2009 11:59 am
Posts: 47
[jur] wrote:
With L10, they've been tweaked to be a bit less sensitive to avoid accidentally changing your loop selection while playing drums.
Full velocity required sounds a lot though, it's definitely not how it behaves on my unit.


Far out, less sensitive? I've had this problem since Live 9.

I'm pretty sure it's both the 'Step sequencer controls' and the 'loop length controls' for me. I see people in videos using one hand to set four notes at once in the Step sequencer, but I can't really do that without being super careful and powerful with the press.

I also have the problem often where if I try to set two notes at once in the Step Sequencer, it will not turn on/off either of them. I know the press has been registered for both because they do light up white while I am pressing them, but the notes don't "lock" on or off when I stop pressing.

I'll take a quick video of it later on.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Push 2 - Loop Length controls are very insensitive
PostPosted: Thu May 24, 2018 5:07 am 

Joined: Sun Aug 14, 2011 2:28 pm
Posts: 8
blof_eld wrote:
[jur] wrote:
With L10, they've been tweaked to be a bit less sensitive to avoid accidentally changing your loop selection while playing drums.
Full velocity required sounds a lot though, it's definitely not how it behaves on my unit.


Far out, less sensitive? I've had this problem since Live 9.

I'm pretty sure it's both the 'Step sequencer controls' and the 'loop length controls' for me. I see people in videos using one hand to set four notes at once in the Step sequencer, but I can't really do that without being super careful and powerful with the press.

I also have the problem often where if I try to set two notes at once in the Step Sequencer, it will not turn on/off either of them. I know the press has been registered for both because they do light up white while I am pressing them, but the notes don't "lock" on or off when I stop pressing.

I'll take a quick video of it later on.


Exactly the same for me, everything you said. It makes me not want to use the step sequencer because I have to hit the pads so hard to register notes, and I have the same issue you mentioned with two notes at a time.

As I mentioned before, in 64 notes mode, the pads are sensitive again, so it doesn't sound like it's hardware related? Is that the same for you?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Push 2 - Loop Length controls are very insensitive
PostPosted: Thu May 24, 2018 5:42 am 

Joined: Sat Aug 29, 2009 11:59 am
Posts: 47
fewtureJ wrote:
Exactly the same for me, everything you said. It makes me not want to use the step sequencer because I have to hit the pads so hard to register notes, and I have the same issue you mentioned with two notes at a time.

As I mentioned before, in 64 notes mode, the pads are sensitive again, so it doesn't sound like it's hardware related? Is that the same for you?


Similar, but... I'm not that happy with the sensitivity in 64 note mode, but it is still much better than the loop length, etc.

I did a post describing my sensitivity in 64 note mode before - viewtopic.php?p=1711892#p1711892

This problem has made me avoid the step sequencer as well.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Push 2 - Loop Length controls are very insensitive
PostPosted: Fri May 25, 2018 5:04 am 

Joined: Sat Aug 29, 2009 11:59 am
Posts: 47
I didn't take a video but I had more of a play with it.

It seems to be that if I'm trying to activate two notes at once on the step sequencer, if I hold the two pads for over, say half a second, then they will light up white, but not toggle. If I tap them both quickly, then they do what they're supposed to do.

I feel like it's trying to go into that note edit mode (nudge/velocity/etc), but because the notes aren't there yet it just waits without bringing up that mode on the screen, then when you release there are no new notes.

This combined with the pads for the step sequencer being waaaay too insensitive, makes the experience very ordinary for step sequencing. It's difficult to hit both pads hard enough for them to register, but then you have to remember to not hold them too long. It would be best if it did create the notes, but brought up the nudge/velocity editing if you held it.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Push 2 - Loop Length controls are very insensitive
PostPosted: Sun May 27, 2018 2:18 pm 

Joined: Sun Aug 14, 2011 2:28 pm
Posts: 8
It seems to be most likely software? - but if thats the case it should be affecting a lot of people

I have contacted Ableton support about this issue.

The Step Sequencer issue is not ok, having to hit the pads hard for input, and then also needing to check that the note input was registered is not ok when producing or performing live.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Push 2 - Loop Length controls are very insensitive
PostPosted: Sun May 27, 2018 11:39 pm 

Joined: Sat Aug 29, 2009 11:59 am
Posts: 47
Please let us know what happens...

I need to register my Push, hopefully there's no issues because mine was secondhand, I have no idea where it was originally purchased from.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Push 2 - Loop Length controls are very insensitive
PostPosted: Fri Jul 20, 2018 7:11 am 

Joined: Sun Aug 14, 2011 2:28 pm
Posts: 8
Sent you a PM about this


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Push 2 - Loop Length controls are very insensitive
PostPosted: Fri Jan 04, 2019 4:57 pm 

Joined: Wed Oct 31, 2012 8:35 pm
Posts: 35
fewtureJ wrote:
...I have contacted Ableton support about this issue.

The Step Sequencer issue is not ok, having to hit the pads hard for input, and then also needing to check that the note input was registered is not ok when producing or performing live.


Has this problem been solved? I'm experiencing similar problems, only in step sequencer modes, though...


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 

All times are UTC

 
 

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group