Upgrade HDD or ram first?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
BoxDJ
Posts: 261
Joined: Mon Dec 14, 2009 9:38 pm
Location: Ontario, Canada

Upgrade HDD or ram first?

Post by BoxDJ » Mon Dec 13, 2010 6:50 am

Hey everyone, my computer will only have about 25GB of space left on my 5400 RPM HDD after I get Komplete 7 on Christmas and when I run Ableton I use about 1.5 out of my 2GB of DDR3 ram. My computer hiccups when I running intensive apps like CS5 and Ableton.

I'm not much of a computer expert but which should I go about upgrading first?

Tarekith
Posts: 17421
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: Upgrade HDD or ram first?

Post by Tarekith » Mon Dec 13, 2010 6:51 am

RAM.

davepermen
Posts: 2198
Joined: Thu Mar 05, 2009 3:38 pm
Location: Switzerland
Contact:

Re: Upgrade HDD or ram first?

Post by davepermen » Mon Dec 13, 2010 7:18 am

both... :)
http://davepermen.net my tiny webpage, including link to bandcamp.

ollyb303
Posts: 2666
Joined: Wed Jun 25, 2008 3:49 pm
Location: Bristol, UK
Contact:

Re: Upgrade HDD or ram first?

Post by ollyb303 » Mon Dec 13, 2010 8:07 am

Definitely RAM. But also bear in mind you should try to keep 25% headroom on your HDD.
.:O:B:1:.
ob1techno.com

ShelLuser
Posts: 4030
Joined: Sun Dec 06, 2009 10:26 pm
Location: Wageningen, Netherlands

Re: Upgrade HDD or ram first?

Post by ShelLuser » Mon Dec 13, 2010 11:06 am

And another one here; you'd want to focus on RAM first. It may even save you somewhat on diskspace too (minimal though) because your OS will have less need to swap out.

Depending on your workflow you should have no issues with 25Gb free space.
With kind regards,

Peter

Using the 'Power' Trio: Live 10 Suite (+ Push & Max 8 ), Reason 10 and Maschine Mk3 (+ the ultimate Komplete 12).
Blog: SynthFan (under heavy construction!)

davepermen
Posts: 2198
Joined: Thu Mar 05, 2009 3:38 pm
Location: Switzerland
Contact:

Re: Upgrade HDD or ram first?

Post by davepermen » Mon Dec 13, 2010 11:30 am

in case of planing to replace the disk (for space + for speed) might i suggest you to get a momentus xt? it's a mixed ssd/hdd combination, boosting snappiness of a system quite a bit without being ssd-expensive in price.

but yeah, ram first.
http://davepermen.net my tiny webpage, including link to bandcamp.

carrieres
Posts: 246
Joined: Thu Sep 13, 2007 7:54 am
Location: Poissy, France
Contact:

Re: Upgrade HDD or ram first?

Post by carrieres » Mon Dec 13, 2010 2:10 pm

you need 33% free hard disk space and if you don't have a 64 bit OS with a 64 bit host, more than 4 Go of ram will not be useful
using a 1.5 out of 2 GB is not a problem
memory problem would be induced by using more memory than the amount of physical RAM, it is called paging
your hiccup can come from your hard disk or from your cpu
what is your audio buffer ?
look what other people use here http://forum.ableton.com/viewtopic.php?f=1&t=111880
Yamaha CS-30, Roland SH-1 and MKS70, Focusrite Scarlett 18i6, Yamaha FS1R, Oberheim Matrix 1000, Novation Remote 37SL, Alesis M1Active 520, Novation Launchpad PRO
Intel i7-7700HQ, Windows 10, Ableton Live 10 Suite
http://soundcloud.com/ccarrieres

hacktheplanet
Posts: 2846
Joined: Sat Sep 25, 2004 6:37 am
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Upgrade HDD or ram first?

Post by hacktheplanet » Tue Dec 14, 2010 2:22 am

davepermen wrote:both... :)
Ya, both. Heh. For around $150 total you can do a pretty serious upgrade of both your HD and RAM.
Image

Post Reply