All times are UTC

 
 



Post new topic Reply to topic  [ 22 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Fri Mar 01, 2013 10:17 am 

Joined: Sun Oct 28, 2012 3:31 pm
Posts: 39
Hi everybody,

I'm currently using Live Suite 8 32bit on mac osx (MBP) with 4Gb of RAM.
I use third party plugs in VST 32 bit format. Just a few of them are 64bit compatible.

My question is, when Live 9 is out next week, should i install the 64 bit version and try a bridging solution to be able to use them or should i stay with the 32 bit version of Live 9?
In other word, when you only have 4Gb of RAM on your system, is there a benefit of using the 64bit version of Live instead of the 32bit version (in terms of stability, cpu usage or other)?

Thanks for your replies
Cheers
Vinz


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Fri Mar 01, 2013 11:08 am 

Joined: Wed May 12, 2010 2:14 pm
Posts: 192
If they are sensible like Cakewalk Sonar you should be able to use 32 bit plugins under 64 bit. Beta testers should be able to tell us.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Fri Mar 01, 2013 11:11 am 

Joined: Mon Oct 13, 2008 12:05 pm
Posts: 208
There is no built-in bridge & currently no plans to make one.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Fri Mar 01, 2013 11:15 am 

Joined: Mon Jun 07, 2004 4:29 pm
Posts: 3477
Location: Dublin, surprisingly
If you don't have more than 4 GB Ram you have no advantage of using the 64bit version.

Get more RAM, then the 64bit version will be better for big livesets. For small livesets there is no difference. Only the disadvantage that some of your VSTs won't run.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Fri Mar 01, 2013 12:59 pm 

Joined: Sun Oct 28, 2012 3:31 pm
Posts: 39
Ok thanks,

I asked that because i read on the internet that the 64bit version used less CPU than the 32bit version when used with a 64bit Os and CPU like mine (i'm on MBP quadcore i7 with osx 10.8.2) and that it was more stable than the 32bit version...

Thanks anyway i think i will stay with the 32bit version...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Fri Mar 01, 2013 2:17 pm 

Joined: Sun Oct 28, 2012 3:31 pm
Posts: 39
Just figured out this article on the ableton website: https://www.ableton.com/en/articles/64bit-myths-facts/

Answered to all my questions on the subject...

Cheers


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Fri Mar 01, 2013 2:59 pm 

Joined: Fri Dec 28, 2007 9:42 am
Posts: 2700
Location: beneath mouse mountain
Does a 'bridge' add latency?

_________________
workshop
soundcloud
mixes


live 9.1.2, OS mavericks, push, stray's script, MPD32/LD8, stc, access virus kc, but no elektron octatrack


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Fri Mar 01, 2013 3:34 pm 

Joined: Wed Jan 13, 2010 8:31 am
Posts: 429
quiet_ou wrote:
Does a 'bridge' add latency?


im not 100% sure but i think yes from a the technical side because of the translation from 32 to 64 bit. and i think it´s minimal so that you never notice this latency ;)

Ableton says: It is to be expected that a plug-in translated in this manner will never run as dependably as a 32-bit plug-in in a 32-bit host or a true 64-bit plug-in in a 64-bit host.
source: https://www.ableton.com/en/articles/64bit-myths-facts/

_________________
D16 Drumazon - Drum Rack for Push 1.0 (Max for Live)
D16 Nepheton - Drum Rack for Push 1.0 (Max for Live)
Sonic Charge Microtonic - Drum Rack for Push 1.0 (Max for Live)

Music Theory Template


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Sat Mar 02, 2013 1:08 am 

Joined: Thu Oct 26, 2006 7:44 am
Posts: 2189
Location: Melbourne/Australia
pepezabala wrote:
If you don't have more than 4 GB Ram you have no advantage of using the 64bit version.

Get more RAM, then the 64bit version will be better for big livesets. For small livesets there is no difference. Only the disadvantage that some of your VSTs won't run.


Edit: removed post because I need to get my eyes checked.

_________________
Speciman²
Speciman² on Soundcloud
Speciman² on FaceBook


Last edited by Sibanger on Mon Mar 04, 2013 2:45 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Sat Mar 02, 2013 2:16 am 

Joined: Sat Apr 11, 2009 12:22 am
Posts: 255
Location: Cambridge, UK
So even with my quad-core i7 27" iMac with 12Gb of RAM, it doesn't sound like I will gain any benefits from installing 64-bit?

I don't have any issues with crashing so far.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Sat Mar 02, 2013 7:18 am 

Joined: Tue Dec 27, 2005 12:45 pm
Posts: 3164
Location: Lost Island
Evengy wrote:
quiet_ou wrote:
Does a 'bridge' add latency?


im not 100% sure but i think yes from a the technical side because of the translation from 32 to 64 bit. and i think it´s minimal so that you never notice this latency ;)

Ableton says: It is to be expected that a plug-in translated in this manner will never run as dependably as a 32-bit plug-in in a 32-bit host or a true 64-bit plug-in in a 64-bit host.
source: https://www.ableton.com/en/articles/64bit-myths-facts/


Thank you. This solved my question even before I posted it! :D Ableton enabled mind reading..

_________________
iMac Mac OS X 10.8.5
Live 9 Suite,Zebra 2.6,Guitar, Bass, VG99, JV1010 and some controllers
______________________________________
Music : http://alonetone.com/pasha


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Mon Mar 04, 2013 1:55 am 

Joined: Fri Jul 22, 2005 2:01 am
Posts: 574
Location: Brazil
Quote:
+ if you have M4L, it won't work on 64 Bit.


I am staying on 32bit then :P


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Mon Mar 04, 2013 2:32 am 

Joined: Mon Feb 06, 2012 1:51 am
Posts: 537
Location: The Antipodes
chris vine wrote:
Quote:
+ if you have M4L, it won't work on 64 Bit.


I am staying on 32bit then :P


Max For Live for Live 9 Suite is based on Max 6 which is 64-bit I'm fairly sure...
https://www.ableton.com/en/live/max-for-live/

So that particular bit of info you are basing your decisions on is leading you astray... If you've made any patches in Max 5 I am not sure how well they will work in Max 6 however....

Don't believe everything you read in the forums (what I've just told you could be wrong) it's best to do your own research too.
:D

_________________

“... it was just to make an average listener go: ‘What the fuck is this?’ That’s a real inspiration for me and something that I will explore more on upcoming recordings.”
- Wally De Backer (Gotye) quoting Ween's intention behind making records


Last edited by artpunk on Mon Mar 04, 2013 2:43 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Mon Mar 04, 2013 2:43 am 

Joined: Thu Oct 26, 2006 7:44 am
Posts: 2189
Location: Melbourne/Australia
^^ Sorry, I didn't even look at the post. Thought we were talking about The 8.4 version of Live.

:lol:

Don't believe a word I say !!!!

_________________
Speciman²
Speciman² on Soundcloud
Speciman² on FaceBook


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Live 9, 32 or 64bit install?
PostPosted: Mon Mar 04, 2013 2:44 am 

Joined: Mon Feb 06, 2012 1:51 am
Posts: 537
Location: The Antipodes
Sibanger wrote:
^^ Sorry, I didn't even look at the post. Thought we were talking about The 8.4 version of Live.

:lol:

Don't believe a word I say !!!!


:D -or me neither!

Oh another thing I wanted to mention for the OP is that he can have both versions of Live 9 installed, I have both the 32-bit & 64-bit Live 9 beta's.
...and for Max 6 you can choose to open it in 32-bit or 64-bit...

_________________

“... it was just to make an average listener go: ‘What the fuck is this?’ That’s a real inspiration for me and something that I will explore more on upcoming recordings.”
- Wally De Backer (Gotye) quoting Ween's intention behind making records


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 22 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC

 
 

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group