Touch-Able 3 / iTunes problem??

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
shutthatdaw
Posts: 15
Joined: Thu Feb 04, 2010 6:22 pm

Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by shutthatdaw » Sun Feb 22, 2015 6:58 pm

Hi
I am hoping that someone may be able to help me out here. The problem is this, having set up an ad-hoc network on my Win7 64bit machine, the ipad air sees it and connects to it.

Touch-Able says that it cannot find the server, this is because I have not been able to install the software on either of two machines (both Win7 64Bit).

On both I get the message Apple Mobile Device Service not found. I have deleted iTunes and reinstalled it both versions 11 and the updated 12, same result.

I have found several posts with people reporting that the device service is not started but none about it not being found. The strange this is if I go into the services folder, it is there and Windows reports that it is started.

If I go into iTunes, it has found my ipad. I did not have any problem with version 2 of Touchable and as far as I can see the only changes made were to, A Touch-able upgrade to 3, B iTunes upgrade to 12 and ios upgrade to 8.1.3 from 8.1.2.

If anybody can assist, will be very pleased.

Thank you

Randagiofunk
Posts: 6
Joined: Fri Mar 06, 2015 5:08 am

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by Randagiofunk » Fri Mar 06, 2015 5:10 am

Hi, I just purchased touchable 3 and have the same issue. I am on Windows 8. Did you find a solution?
Thanks

yur2die4
Posts: 6418
Joined: Sat Oct 03, 2009 3:02 am
Location: Menasha, Wisconsin
Contact:

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by yur2die4 » Fri Mar 06, 2015 6:50 am

Are you connecting through wifi / adhoc or a wired connection?

Do you have the latest itunes and the latest touchable server installed?

smallprint
Posts: 3
Joined: Wed Sep 30, 2009 6:47 pm

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by smallprint » Fri Mar 06, 2015 9:49 am

I had the same problem and contacted touchAble support. This was the response and this worked for me:

The problem is that iTunes 12.1 removed the 32 bit Apple mobile device driver from the system..

to workaround, install this special version for now:
http://support.apple.com/kb/DL1784?locale=en_US

after the installer should work fine again!
we'll try to have this fixed in the next iteration of the server!
sorry for the trouble, hope you're back up in no time :)

Randagiofunk
Posts: 6
Joined: Fri Mar 06, 2015 5:08 am

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by Randagiofunk » Fri Mar 06, 2015 5:26 pm

Hi, I got the same response from support but it does not work on my machine. I am using wifi.
Thanks!

yur2die4
Posts: 6418
Joined: Sat Oct 03, 2009 3:02 am
Location: Menasha, Wisconsin
Contact:

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by yur2die4 » Fri Mar 06, 2015 6:00 pm

First I would see if it works using the cable connection.

Wifi is a bit more complicated. If it connects via cable, then you know that it works with the proper version of iTunes and works with the system and that everything should work in theory. Then you troubleshoot each aspect of the wifi.

As for the wifi, it could potentially depend on your router, your firewall settings, the server that they install, and possibly even Apple's 'bonjour' software. Even after all that, things can potentially fall asleep or disconnect out of nowhere. This is kind of why the touchable people were excited about having wire connectability.

Randagiofunk
Posts: 6
Joined: Fri Mar 06, 2015 5:08 am

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by Randagiofunk » Fri Mar 06, 2015 6:23 pm

so, that would be great. Don't you still need to install the server package to use the cable? I think you do. Reason why is because I am in contact with the support and they did not mention this other option :)

yur2die4
Posts: 6418
Joined: Sat Oct 03, 2009 3:02 am
Location: Menasha, Wisconsin
Contact:

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by yur2die4 » Fri Mar 06, 2015 6:40 pm

You must install their server no matter which option you use.

Without it, touchable doesn't exchange any information with Live, it won't even connect to your computer. Whether you use the cable or not.

If you use the cable, you must also have itunes installed.

Randagiofunk
Posts: 6
Joined: Fri Mar 06, 2015 5:08 am

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by Randagiofunk » Fri Mar 06, 2015 7:00 pm

OK, that's what I thought. So far, that is what I am not able to do, despite I have installed the recommended iTunes version.

Matt_Quinn
Posts: 511
Joined: Fri Nov 27, 2009 2:47 pm

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by Matt_Quinn » Fri Mar 06, 2015 7:25 pm

Same here. I was unable to find a version of iTunes that would work on my laptop (64 bit). Everything worked fine on my desktop (32 bit) with an old version of iTunes. I don't think there is a version of iTunes that will play nice with 64 bit Windows 7 and Touchable.
the_planet wrote:Trap music is not supported in the current version.

Chris / touchAble
Posts: 53
Joined: Sat Aug 07, 2010 5:27 pm

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by Chris / touchAble » Fri Mar 06, 2015 8:13 pm

Hey Matt, please give this one a try: in most cases it works fine after installing it.
http://support.apple.com/kb/DL1784

Randagiofunk:
it still fails with the Apple iTunes message?

Cheers!

Matt_Quinn
Posts: 511
Joined: Fri Nov 27, 2009 2:47 pm

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by Matt_Quinn » Fri Mar 06, 2015 8:37 pm

Chris / touchAble wrote:Hey Matt, please give this one a try: in most cases it works fine after installing it.
http://support.apple.com/kb/DL1784

Randagiofunk:
it still fails with the Apple iTunes message?

Cheers!


I've tried every single version of iTunes available going back to like 10.1 or something, none of them have worked. Touchable simply will not install with any version of iTunes on my machine.
the_planet wrote:Trap music is not supported in the current version.

Randagiofunk
Posts: 6
Joined: Fri Mar 06, 2015 5:08 am

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by Randagiofunk » Fri Mar 06, 2015 8:56 pm

Same here. It does not work

Chris / touchAble
Posts: 53
Joined: Sat Aug 07, 2010 5:27 pm

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by Chris / touchAble » Sat Mar 07, 2015 1:33 am

did you specifically install the one for 'older video cards' ? its version 12.1.1, the latest one

Randagiofunk
Posts: 6
Joined: Fri Mar 06, 2015 5:08 am

Re: Touch-Able 3 / iTunes problem??

Post by Randagiofunk » Sat Mar 07, 2015 2:53 am

yes I did

Post Reply