Switching presets on the softstep 2

Questions and discussion about building and using Max for Live devices
Post Reply
slatepipe
Posts: 1926
Joined: Thu Dec 30, 2004 4:10 pm
Location: stoke newington in london
Contact:

Switching presets on the softstep 2

Post by slatepipe » Sun Jan 06, 2019 11:54 am

Hi
So I figured out a workaround for my softstep looping set. I have a different softstep preset for each track that I'm on in ableton. It works fine as long as I remember to switch the preset using the navpad when I change the track in ableton.

Can I ask is there a way of sending a midi note or something to switch the preset automatically when I change to a new track? Like, if I move from track two to track one then the preset automatically changes from preset two to preset one?

Does anyone have any guidance or any experience of this please?

Thanks

mothergarage
Posts: 453
Joined: Sun Sep 06, 2009 7:41 am
Contact:

Re: Switching presets on the softstep 2

Post by mothergarage » Sun Jan 06, 2019 12:10 pm

does the Softstep recognize program changes? if so you could observe the selected track and use a coll object to change the preset. or just use a numbox if the presets correspond to the track number.

edit: just checked with my Softstep1. Program change works
home | sound | twitter | m4l
Windows 10 64bit - Live 10.0.1 - M4L 8 - RME Babyface/iConnectAUDIO4+

mothergarage
Posts: 453
Joined: Sun Sep 06, 2009 7:41 am
Contact:

Re: Switching presets on the softstep 2

Post by mothergarage » Sun Jan 06, 2019 12:26 pm

simple track to program change. put this on a midi track and select the softstep as an output.


Edit: Revised device on maxforlive.com

Track2ProgramChange
Last edited by mothergarage on Mon Jan 07, 2019 11:50 am, edited 1 time in total.
home | sound | twitter | m4l
Windows 10 64bit - Live 10.0.1 - M4L 8 - RME Babyface/iConnectAUDIO4+

slatepipe
Posts: 1926
Joined: Thu Dec 30, 2004 4:10 pm
Location: stoke newington in london
Contact:

Re: Switching presets on the softstep 2

Post by slatepipe » Sun Jan 06, 2019 12:44 pm

8O :D

Hey brilliant, let me check this out later and get back to you.



edit : it works !! :D :D

thanks so much. i just had to put a minus 1 thing in to match up the tracks with the presets but other than that it's great

cheers

Post Reply