Surge VST in Live 9.6

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
Limbertimbre
Posts: 4
Joined: Tue Sep 29, 2015 6:01 pm

Surge VST in Live 9.6

Post by Limbertimbre » Thu Feb 25, 2016 6:04 pm

Is anyone out there able to get Vember Audio Surge VST to show up in the list of instruments? I have tried different versions and multiple attempts and I can't get it to show up.

edit: OSX 10.11.3

pedx1ng
Posts: 206
Joined: Sun Jun 29, 2008 10:58 pm

Re: Surge VST in Live 9.6

Post by pedx1ng » Thu Feb 25, 2016 10:05 pm

Unfortunately Surge on Mac is 32-bit only. You could try using a VST bridge, such as jBridge https://jstuff.wordpress.com/jbridgem/ However, that site says 10.11 support is still to be implemented.

There is also an audio unit bridge - 32 Lives http://www.soundradix.com/products/32-lives/

Note: I cannot personally vouch for either approach; for my purposes I decided it wasn't worth pursuing since just about everything I use has a 64-bit version these days.

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Surge VST in Live 9.6

Post by Stromkraft » Sat Feb 27, 2016 12:30 am

Limbertimbre wrote:Is anyone out there able to get Vember Audio Surge VST to show up in the list of instruments? I have tried different versions and multiple attempts and I can't get it to show up.

edit: OSX 10.11.3
I don't really use Surge, but I have checked it out in the Live 32bit version. On OS X you can install multiple versions side by side easily by renaming the app. Despite Ableton dissuading from this I have not encountered any issues because of this, that I know of. At minimum I have the current version and the beta installed.

Normally I run the 64bit version of Live at all times.
Make some music!

esaruoho
Posts: 84
Joined: Sat Dec 20, 2003 2:07 pm
Location: Helsinki, Finland
Contact:

Re: Surge VST in Live 9.6

Post by esaruoho » Wed Feb 06, 2019 6:27 pm

Limbertimbre wrote:Is anyone out there able to get Vember Audio Surge VST to show up in the list of instruments? I have tried different versions and multiple attempts and I can't get it to show up.

edit: OSX 10.11.3
Hi. Surge has been opensourced by Claes. After steady and voluntary development by various programmers, it now runs 64-bit on macOS (AudioUnit, VST2, VST3) and 64-bit on Windows (VST2,VST3). Work is under way to make it run properly on Linux, and we are a packager away from Windows 32-bit VST2.

The package installers for macOS + Windows 64-bit are available at http://surge-synthesizer.github.io.

pedx1ng wrote:Unfortunately Surge on Mac is 32-bit only.
No longer, Surge is available for macOS at 64-bit for free.

If you know any developers who would love to add more features to Surge or otherwise make it work better, tell them to check out
http://surge-synthesizer.github.io/#contributors

The full GitHub repository is at http://github.com/surge-synthesizer/surge


p.s. i use both the 64-bit AudioUnit and the VST2 on Ableton Live 10 with no problems. Just installing Ableton Live 10.1Beta to check out if the Surge VST3 version works nicely, too - as Ableton Live 10 is the first VST3-compatible audio app I have on my computer.

Post Reply