TIP: Syncing loops in simpler

Share your Ableton Live secrets here
Post Reply
Machinate
Posts: 11646
Joined: Thu Jun 24, 2004 2:15 pm
Location: Denmark
Contact:

TIP: Syncing loops in simpler

Post by Machinate » Fri Aug 27, 2004 8:08 am

Okay, this is a dirty, lofi version of a temposynced simpler instrument.

Load up something with a lot of rhythmic content as well as tonal.
Turn loop on.
Set start to 50%, which will allow you to modulate it fully.
The loop parameter should be set to around 50-60% for the smoothest results.
Length should be somewhere between 1-5%, and fade to 100%.
If you press a key and listen now, it should sound like a soft buzz. But try turning the start knob. This is your basic granular timestretch. And the trick is that this can easily be synced to your project tempo:

Reset the start knob to 50%. Now, make a new midi clip for the simpler instrument. Draw an envelope for the start parameter the same length as you want your loop to be, ie 1 or two bars or whatever. Simply draw the envelope from -50% to +50% in a simple ramp.

Press play.

Every sound you play should now be in sync with the project. It can do amazing things to a drumbeat as well.

Have fun :)
Andreas
mbp 2.66, osx 10.6.8, 8GB ram.

elemental
Posts: 930
Joined: Sun Jun 20, 2004 7:42 pm
Location: London
Contact:

Post by elemental » Fri Aug 27, 2004 12:23 pm

wicked tings!

reverse
Posts: 2
Joined: Tue Dec 06, 2005 10:37 am
Contact:

Post by reverse » Mon Mar 06, 2006 2:44 pm

Thank you. Simple and useful.

amo
Posts: 1685
Joined: Sun Jun 20, 2004 10:30 am
Location: Paris/France
Contact:

Post by amo » Mon Mar 06, 2006 3:27 pm

reverse wrote:Thank you. Simple and useful.
That's what I would call a good thread diggin' !
congrats :D

amo
Live 5.0.3 - IBM Thinkpad R51 1.5ghz Centrino - 1,5 Go RAM - 7200 RPM 2nd HDD intern - RME Multiface - Windows XP Pro SP2

CopyRightJustice
Posts: 130
Joined: Mon Aug 08, 2005 6:18 pm

Post by CopyRightJustice » Wed Mar 08, 2006 9:41 am

Nice Iv'e been wanting a key follow function for time on simpler for ages this will do good effort. I suggest duplicating the midi signal used to trigger simpler using a midi yoke then using that to retrigger the clip with the sample start automation then simpler will allways trigger from the start, don't forget to set the clips quantize to none,

djgroovy
Posts: 2025
Joined: Thu Sep 28, 2006 12:15 pm
Location: Portugal

Post by djgroovy » Thu Sep 28, 2006 12:18 pm

Nice.

Have you noticed that if you now shorten the length really close to zero, it gives you a flanger-ish effect?

Machinate
Posts: 11646
Joined: Thu Jun 24, 2004 2:15 pm
Location: Denmark
Contact:

Post by Machinate » Thu Sep 28, 2006 7:14 pm

Oooh, I've been necro-bumped!

Now, this is the kind of stuff Robert Henke was doing with the new Sampler... Although this original post is now two years old :)
mbp 2.66, osx 10.6.8, 8GB ram.

jasper
Posts: 375
Joined: Fri Feb 09, 2007 10:57 am

Post by jasper » Fri Jun 29, 2007 10:13 pm

YESSS!

fl1p
Posts: 27
Joined: Wed Nov 04, 2009 10:44 pm

Re: TIP: Syncing loops in simpler

Post by fl1p » Mon Nov 09, 2009 2:02 pm

naiswon :mrgreen:

selimsivad
Posts: 26
Joined: Wed Mar 04, 2009 8:34 am

Re: TIP: Syncing loops in simpler

Post by selimsivad » Thu Feb 04, 2010 12:21 am

do you happen to know how to do this in sampler?

ionic
Posts: 133
Joined: Tue Jul 14, 2009 5:39 pm
Contact:

Re: TIP: Syncing loops in simpler

Post by ionic » Fri Feb 05, 2010 8:17 pm

as far as i know, you would have to do this with the auxillery envelope in sampler... what you would have to do set a small region to loop, turn up the fade to taster, and set the parameters loop start and loop end in the envelope. make sure the attack is matched with the length of the loop... you will have to calculate this for the BPM of your track... im not by a computer right now to test it, but it should work...

selimsivad
Posts: 26
Joined: Wed Mar 04, 2009 8:34 am

Re: TIP: Syncing loops in simpler

Post by selimsivad » Sun Feb 14, 2010 7:27 pm

ionic wrote:as far as i know, you would have to do this with the auxillery envelope in sampler... what you would have to do set a small region to loop, turn up the fade to taster, and set the parameters loop start and loop end in the envelope. make sure the attack is matched with the length of the loop... you will have to calculate this for the BPM of your track... im not by a computer right now to test it, but it should work...
thanks, i will try!!!

alexfsu
Posts: 291
Joined: Sun Nov 07, 2010 1:12 am

Re: TIP: Syncing loops in simpler

Post by alexfsu » Thu Sep 24, 2015 7:41 pm

the start knob doesn't go to -50% in Simpler, I'm confused. sorry to rehash an old topic but it seems relevant. thanks.

yur2die4
Posts: 6357
Joined: Sat Oct 03, 2009 3:02 am
Location: Menasha, Wisconsin
Contact:

Re: TIP: Syncing loops in simpler

Post by yur2die4 » Fri Sep 25, 2015 3:07 pm

He's talking about a 'modulation envelope' in a clip.

Today there is either the mod envelope or the automation envelope.

The mod envelope is relative to where you set a knob parameter at. So if it is at 50% and you modulate -50 and +50, it will go from zero to 100%. (And show an orange movement on the parameter itself)

With the automation knob, the knob itself will automate. In that case, you'd probably want to automate it to go from 0 to 100.

To access either of these, I think you can just right click the knob you want to write an automation for.

Keep in mind that this technique also can rely on loop length. If you have a 1 bar loop, you would make the ramped automation for the duration of 1 bar. If the loop you dragged into simpler is 4 bars, then you draw an automated 4 bar ramp.

Post Reply