Live 9.5

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
starving student
Posts: 7123
Joined: Thu Dec 09, 2004 6:13 pm
Location: right here

Re: Live 9.5

Post by starving student » Wed Nov 04, 2015 11:06 am

so how is the quality of the slicing ? and for you guys who don't have push 2 how are you utilizing the new slicing features?

dna598
Posts: 857
Joined: Tue Sep 23, 2008 3:42 am

Re: Live 9.5

Post by dna598 » Wed Nov 04, 2015 2:19 pm

starving student wrote:so how is the quality of the slicing ? and for you guys who don't have push 2 how are you utilizing the new slicing features?
Great addition and all but..
It is rudimentary. I find it cumbersome. No click to audition slices. So when you're zoomed in trying to fix the inaccurate slice detection (no improvement there), you gotta look away to find the right key to hit.
There is no way to listen to the loop in its entirety, once its in slice mode, which i'm kinda used to doing when slicing.
I cannot see any custom slicing dialog when choosing slice to midi in simpler.
ctrl + left/right = select transient

ctrl + shift + left/right = select between transients

ctrl + space = play selection

oddstep
Posts: 1732
Joined: Tue Feb 12, 2008 9:47 pm
Location: Plymouth the great

Re: Live 9.5

Post by oddstep » Wed Nov 04, 2015 2:57 pm

thru mode

scheffkoch
Posts: 526
Joined: Thu Jan 08, 2015 12:37 pm

Re: Live 9.5

Post by scheffkoch » Wed Nov 04, 2015 3:00 pm

...pad sclicing seems to be the "custom slices" method...
macbook pro late 2018, osx 10.14.6, rme multiface via sonnet thunderbolt expresscard adapter + thunderbolt to usb-c adapter, ableton live 10.1.7, push 2, komplete 9, maschine 2.9.2, touchable

daddytang
Posts: 77
Joined: Wed Mar 06, 2013 3:59 pm

Re: Live 9.5

Post by daddytang » Wed Nov 04, 2015 3:46 pm

Simpler is cool but it needs the ability to dig in and audition slices and manipulate them. New Sonic Arts Vice kills Simpler with its ability to surgically manipulate slices.

scheffkoch
Posts: 526
Joined: Thu Jan 08, 2015 12:37 pm

Re: Live 9.5

Post by scheffkoch » Wed Nov 04, 2015 4:29 pm

...you mean this type of manipulation of slices: https://www.youtube.com/watch?v=mA1NQO1cbT0 ?
macbook pro late 2018, osx 10.14.6, rme multiface via sonnet thunderbolt expresscard adapter + thunderbolt to usb-c adapter, ableton live 10.1.7, push 2, komplete 9, maschine 2.9.2, touchable

daddytang
Posts: 77
Joined: Wed Mar 06, 2013 3:59 pm

Re: Live 9.5

Post by daddytang » Wed Nov 04, 2015 5:16 pm


mercury007
Posts: 57
Joined: Thu Oct 27, 2011 11:15 pm

Re: Live 9.5

Post by mercury007 » Wed Nov 04, 2015 5:44 pm

And also no way to slice by 16ths or 8ths, etc, which is usually standard.

LFO8
Posts: 333
Joined: Fri May 01, 2009 7:12 pm

Re: Live 9.5

Post by LFO8 » Wed Nov 04, 2015 8:06 pm

LFO8 wrote:I am glad that 9.5 now lets clips be automatically colored by the track color, but I was surprised that the clips you already have loaded onto a track do not change color when you change the tracks color?? 8O

That was the kind of proper behaviour (and timesaver) I was expecting to be honest.

So no one else was wondering this?

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Live 9.5

Post by Stromkraft » Thu Nov 05, 2015 1:24 am

LFO8 wrote:
LFO8 wrote:I am glad that 9.5 now lets clips be automatically colored by the track color, but I was surprised that the clips you already have loaded onto a track do not change color when you change the tracks color?? 8O

That was the kind of proper behaviour (and timesaver) I was expecting to be honest.
So no one else was wondering this?
Ableton have wisely chosen to not irritate users with such a default. What if I don't want Live to recolor pre-existing clips? Why should it when the user have chosen the color already? Selecting clips and changing the color takes no more than a few seconds per track anyway. No "time saving" Apple-style defaults, thank you. Intelligent design means interacting with the user, not actively getting involved into the decision process.
Make some music!

LFO8
Posts: 333
Joined: Fri May 01, 2009 7:12 pm

Re: Live 9.5

Post by LFO8 » Thu Nov 05, 2015 10:02 pm

Stromkraft wrote:
LFO8 wrote:
LFO8 wrote:I am glad that 9.5 now lets clips be automatically colored by the track color, but I was surprised that the clips you already have loaded onto a track do not change color when you change the tracks color?? 8O

That was the kind of proper behaviour (and timesaver) I was expecting to be honest.
So no one else was wondering this?
Ableton have wisely chosen to not irritate users with such a default. What if I don't want Live to recolor pre-existing clips? Why should it when the user have chosen the color already? Selecting clips and changing the color takes no more than a few seconds per track anyway. No "time saving" Apple-style defaults, thank you. Intelligent design means interacting with the user, not actively getting involved into the decision process.
To me, that is exactly what automatically assigning clip colors should be. I mean why have it enabled for every clip that gets loaded into a colored track but nut when you decide to change the track color when there are clips loaded on that track already. Any extra mouse click that can be prevented is a good thing imo. These settings can be made optional in the preference panel. This way everyone can be happy.. no?

solovox
Posts: 253
Joined: Sat Jan 04, 2003 6:41 am
Location: Portland
Contact:

Re: Live 9.5

Post by solovox » Thu Nov 05, 2015 10:22 pm

For those of you that agree Ableton needs to give users the option of having clip colors automatically all be the same as a track, please VOTE here:

viewtopic.php?f=1&t=218233&start=0
Live Show Rig: quad-core i7, 16 gig RAM, SSD, MOTU Ultralite, Windows 7.

Desktop Rig: 8 core Xeon, 20 gig RAM, RAID 0 drives, Echo Layla PCI, Windows 10

re:dream
Posts: 4562
Joined: Fri Dec 28, 2007 9:42 am
Location: Hoerikwaggo's sunset side...
Contact:

Re: Live 9.5

Post by re:dream » Fri Nov 06, 2015 4:57 am

Anyone getting crashes?

I am, with the new M4L synths...

Tarekith
Posts: 17671
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: Live 9.5

Post by Tarekith » Fri Nov 06, 2015 7:12 am

Are you using the latest version of Max? Do you have java installed?
Tarekith
Ableton Forum Administrator
InnerPortalStudio.com - Professional Audio Mastering

oddstep
Posts: 1732
Joined: Tue Feb 12, 2008 9:47 pm
Location: Plymouth the great

Re: Live 9.5

Post by oddstep » Fri Nov 06, 2015 9:22 am

solovox wrote:For those of you that agree Ableton needs to give users the option of having clip colors automatically all be the same as a track, please VOTE here:

viewtopic.php?f=1&t=218233&start=0
i'd rather they focussed developer time on making sampler as good as simpler and opening up the audio clip to simpler conversion api call to non-push users.

Post Reply