Multiple loop in audio clips

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
le barde
Posts: 18
Joined: Mon Mar 17, 2008 6:32 pm
Contact:

Multiple loop in audio clips

Post by le barde » Sat Dec 29, 2018 12:32 pm

Hello,

Sorry if this has been discussed already, but the search wouldn't find a relevant topic using two words like "multiple loops".

Is there any chance that I could set two or more loops on an audio clip ?
I play my livesets using my finalized tracks and I always like to have a loop in the beginning of the track and one in the end.
But it's a big part of the time I waste during my sets, to go on the computer to set the loop. Plus it has the danger to do some wrong manipulations when you go too much with the mouse pad and keyboard.

If you have any idea I would appreciate your suggestions.
Thanks :)

S4racen
Posts: 5201
Joined: Fri Aug 24, 2007 4:08 pm
Location: Dunstable
Contact:

Re: Multiple loop in audio clips

Post by S4racen » Sat Dec 29, 2018 12:52 pm

No you can't have two loops in your clips...

Easiest is to duplicate the original and set a loop in each clip...

Cheers
D

EnjoyRC
Posts: 687
Joined: Thu Feb 12, 2004 12:02 am
Location: USA

Re: Multiple loop in audio clips

Post by EnjoyRC » Sat Dec 29, 2018 1:57 pm

If you were using ClyphX Pro, you can have the LOOP already set for the 1st occurrence, then move the loop to a new location.
There are 7+ actions for defining, starting and stopping loops.
MacBook Pro (MacOS 10.14.x) Surface Pro (Win 10)
(STUDIO I/O) MOTU UltraLite mk4 (w/ADA8200), (LIVE I/O) Behringer X Air XR18
Ableton Live Suite 10, Reason 10, Studio One 4

le barde
Posts: 18
Joined: Mon Mar 17, 2008 6:32 pm
Contact:

Re: Multiple loop in audio clips

Post by le barde » Sat Dec 29, 2018 2:37 pm

Thanks for your ideas.

Duplicating the clip with one loop on each doesn't seem the best as I'd have to mix the track over itself while it's playing.
Doable, but not thaaat convenient.

ClyphX pro seems to be a cool alternative. I'm reading a bit the manual, and it could indeed change the loop state and position with extra clips on the side of the track being played. I think I should give it a go.

EnjoyRC
Posts: 687
Joined: Thu Feb 12, 2004 12:02 am
Location: USA

Re: Multiple loop in audio clips

Post by EnjoyRC » Sat Dec 29, 2018 2:45 pm

Read page 6 about X-Cue. You can perform actions in your arrangement.
X-Cues
An X-Cue is any Locator in Arrangement View that includes an Identifier (described above) and an Action List. An X-Cue will trigger its Action List when the playhead crosses over the X-Cue. Its Action List will not be triggered when the X-Cue to jumped to, only when the playhead crosses over it.
After the playhead passes the X-Cue, you can move the LOOP parameters.
MacBook Pro (MacOS 10.14.x) Surface Pro (Win 10)
(STUDIO I/O) MOTU UltraLite mk4 (w/ADA8200), (LIVE I/O) Behringer X Air XR18
Ableton Live Suite 10, Reason 10, Studio One 4

le barde
Posts: 18
Joined: Mon Mar 17, 2008 6:32 pm
Contact:

Re: Multiple loop in audio clips

Post by le barde » Sat Dec 29, 2018 3:14 pm

I do not use arrangement view though. Only clip view.

Post Reply