Recording clips and loops without latency

Share your Ableton Live secrets here
Post Reply
MBM74
Posts: 19
Joined: Sat Sep 28, 2013 12:52 am

Recording clips and loops without latency

Post by MBM74 » Thu Oct 10, 2013 8:44 pm

Hello to everybody, when I press "record" either to record clips or loops with Looper, there is always a few miliseconds of latency. Is it possible to avoid this and doing it instantly?

Thank you very much in advance!

chapelier fou
Posts: 4943
Joined: Mon May 15, 2006 12:15 pm

Re: Recording clips and loops without latency

Post by chapelier fou » Thu Oct 10, 2013 9:03 pm

Nothing in the world is instantaneous.
But you could try reducing your audio driver's buffer size.
Also, pardon the obviousness, but maybe you play with some sort of global quantization ?
MacBook Pro 13" Retina i7 2.8 GHz OS 10.13, L10.0.1, M4L.
iMac 27" Retina i5 3,2 GHz OS 10.11.3 L10.0.1 M4L.

MBM74
Posts: 19
Joined: Sat Sep 28, 2013 12:52 am

Re: Recording clips and loops without latency

Post by MBM74 » Thu Oct 10, 2013 9:09 pm

Thank you for your answer. No, I have the global quantization to "None" (I want to use Looper to set the tempo). And I imagine that always there is some of latency, but now it´s too much for me with buffer at 128. I have to press record a while before, and if it´s not exactly, the the rythm doesn´t work. It´s not the normal latency, it´s a short impass before it starts to record. Sorry for my bad english.

Thank you very much again.

chapelier fou
Posts: 4943
Joined: Mon May 15, 2006 12:15 pm

Re: Recording clips and loops without latency

Post by chapelier fou » Thu Oct 10, 2013 10:11 pm

Do you have transport running before hitting rec ?
What is your soundcard ? What is the total latency indicated in live's preferences ?
MacBook Pro 13" Retina i7 2.8 GHz OS 10.13, L10.0.1, M4L.
iMac 27" Retina i5 3,2 GHz OS 10.11.3 L10.0.1 M4L.

MBM74
Posts: 19
Joined: Sat Sep 28, 2013 12:52 am

Re: Recording clips and loops without latency

Post by MBM74 » Thu Oct 10, 2013 10:26 pm

Hello, thank you very much.

Normally transport is stopped. I usually start with it stopped. My soundcard is RME Fireface 400 and my total latency is 9,77 ms (MacPro 4.1).

MBM74
Posts: 19
Joined: Sat Sep 28, 2013 12:52 am

Re: Recording clips and loops without latency

Post by MBM74 » Thu Oct 10, 2013 10:26 pm

So, may I suppose it just happens to me? Nobody else?

chapelier fou
Posts: 4943
Joined: Mon May 15, 2006 12:15 pm

Re: Recording clips and loops without latency

Post by chapelier fou » Thu Oct 10, 2013 10:42 pm

10ms should be good. Unless your hyper sensitive.
But try with transport running. I'd suspect it to lag when it's stopped.
MacBook Pro 13" Retina i7 2.8 GHz OS 10.13, L10.0.1, M4L.
iMac 27" Retina i5 3,2 GHz OS 10.11.3 L10.0.1 M4L.

MBM74
Posts: 19
Joined: Sat Sep 28, 2013 12:52 am

Re: Recording clips and loops without latency

Post by MBM74 » Thu Oct 10, 2013 11:05 pm

Thank you, after your post I was trying with transport stopped and running and it´s the same thing. Doesn´t this happen to you? There is no delay when you press record on looper?

chapelier fou
Posts: 4943
Joined: Mon May 15, 2006 12:15 pm

Re: Recording clips and loops without latency

Post by chapelier fou » Fri Oct 11, 2013 8:18 am

To be clear, how much latency are you talking about ?
MacBook Pro 13" Retina i7 2.8 GHz OS 10.13, L10.0.1, M4L.
iMac 27" Retina i5 3,2 GHz OS 10.11.3 L10.0.1 M4L.

MBM74
Posts: 19
Joined: Sat Sep 28, 2013 12:52 am

Re: Recording clips and loops without latency

Post by MBM74 » Fri Oct 11, 2013 10:42 am

I can´t say a specific amount, but it´s enough to complicate making loops with looper. Maybe 1/4 of a second? But if you´re with your "internal" beat, it´s hard to be precise.

alpertt
Posts: 236
Joined: Thu Oct 10, 2013 2:34 am

Re: Recording clips and loops without latency

Post by alpertt » Mon Oct 14, 2013 1:21 am

1/4 second (250 ms) is not normal; extremely high. It should be 10 ms as your preferences says.
Maybe it is a HDD problem? Try with an external hard disk.

MBM74
Posts: 19
Joined: Sat Sep 28, 2013 12:52 am

Re: Recording clips and loops without latency

Post by MBM74 » Mon Oct 14, 2013 10:00 pm

I´ll try it. Thank you for your posting.

yur2die4
Posts: 6421
Joined: Sat Oct 03, 2009 3:02 am
Location: Menasha, Wisconsin
Contact:

Re: Recording clips and loops without latency

Post by yur2die4 » Mon Oct 14, 2013 10:54 pm

Okay. So this latency only happens in Looper?

When you monitor your guitar through a cued channel, do you also have a latency?

Do you get latency issues if you play an instrument device within Live via keyboard?

What are you using to trigger Looper? Are you using cc or note assignment?

MBM74
Posts: 19
Joined: Sat Sep 28, 2013 12:52 am

Re: Recording clips and loops without latency

Post by MBM74 » Wed Oct 23, 2013 12:29 am

Hello, sorry for the delay, but my computer crashed. Now it´s fixed and there is no latency issues. I can imagine there was a problem with my hardware that now it´s fixed.

Thank you to all of you anyway!!!

chapelier fou
Posts: 4943
Joined: Mon May 15, 2006 12:15 pm

Re: Recording clips and loops without latency

Post by chapelier fou » Wed Oct 23, 2013 9:44 am

:)
MacBook Pro 13" Retina i7 2.8 GHz OS 10.13, L10.0.1, M4L.
iMac 27" Retina i5 3,2 GHz OS 10.11.3 L10.0.1 M4L.

Post Reply